Šesť spôsobov ako každý deň načerpať energiu

Tipy od Tonyho Schwarza, Harvard Business Review

Ľudské bytosti nie sú stvorené k tomu aby fungovali ako počítače – neustále pri vysokých rýchlostiach a dlhodobo. Sme stvorení žiť v určitých rytmoch a periodicky sa obnovovať. Ponúkame vám šesť stratégií, ktoré k tomu fungujú najlepšie.

1. Urobte si z dostatočného spánku svoju najvyššiu prioritu.

Príliš veľa z nás verí mýtu, že jedna hodina ubratá zo spánku nám pridá jednu hodinu v práci. V skutočnosti už aj malý nedostatok spánku výrazne podkopáva našu schopnosť sústredenia, analytického myslenia a tvorivosti.

Výskum hovorí jasne: viac ako 95 % z nás vyžaduje sedem až osem hodín spánku na to, aby sme sa cítili skutočne oddýchnutí a aby náš mozog optimálne spracovával nové poznatky. Významní predstavitelia, od hudobníkov až k športovcom, si často doprajú dokonca viac ako osem hodín spánku.

2. Urobte si prestávku na regeneráciu aspoň každých deväťdesiat minút.

To čo dodáva hodnotu vašej práci, je energia, ktorú vkladáte do toho, čo robíte, nech to trvá akokoľvek dlho. Dĺžka pracovnej aktivity nie je vždy priamo úmerná vyprodukovanej hodnote vašej práce.

Prvým kľúčom k väčšej energii je periodicky uvolňovať svoje telo. V priebehu 30 – 60 sekúnd môžete pri pravidelnom praktizovaní výrazne znížiť tepovú frekvenciu, krvný tlak a svalové napätie. So zatvorenými očami sa nadýchnite nosom a počítajte do troch, potom pomaly vydychujte ústami a rátajte do šesť. Týmto spôsobom predlžujete svoju regeneráciu. Ako sa vaše telo stišuje, vaša myseľ sa tiež ukľudní a vy sa budete cítiť viac oddýchnutí.

3. Robte si zoznam všetkého — doslova všetkého — čo chcete alebo potrebujete urobiť.

Čím viac a častejšie si zapíšete to, čo máte na mysli, tým menej energie premrháte bezcieľnym myslením na nesplnené úlohy a tým viac energie budete mať na to, aby ste boli plne prítomní v čomkoľvek, čo práve robíte.

4. Choďte si zabehať alebo si zdriemnite v skorých popoludňajších hodinách.

Ak je pre vás behanie alebo posilňovňa príliš časovo náročná, čo tak vybrať sa von na rýchlu, 15-30 minútovú prechádzku? Alebo ak ste v administratívnej budove, skúste chodiť hore a dolu po schodoch.

Alebo si skúste zdriemnuť na 20-30 minút medzi 13.00 a 16.00, v čase, keď mnohí z nás pociťujú vlnu únavy. Výskumníčka Sara Madnick sledovala skupinu ľudí, ktorí si dopriali krátke zdriemnutie a porovnaním so skupinou ľudí, ktorí takto neurobili, zistila, že krátke zdriemnutie nie je len silne regeneračné, ale vedie aj k výrazne vyššiemu výkonu v kognitívnych úlohách počas nasledujúcich niekoľko hodín.

5. Nacvičujte vďačnosť a pochvalu.

Jedným z najmenej rozpoznaných spôsobov mrhania svojou energiou sú negatívne emócie. Oveľa rýchlejšie si všimneme, čo je v našich životoch nesprávne, než to, čo je v poriadku.
Hľadajte možnosti, ako niekoho vo vašom živote oceniť a podeľte sa s tým, čo cítite – či už priamo alebo správou. Týmto odovzdáte druhej osobe dávku pozitívnej energie, a už samotným zdielaním pozitívnej energie pomôžete aj sebe cítiť sa lepšie.

6. Utvorte si rituál prechodu medzi prácou a domovom.

Po opustení kancelárie si mnohí nosíme svoju prácu domov. Výsledkom je, že ani doma nie sme plne prítomní. Zvážte vybudovanie konkrétneho návyku, ktorým sa odpútate od práce tak, aby ste ju mohli nechať za sebou.

Najsilnejším rituálom, ktorý sme videli u našich klientov, je cestou domov sa niekde zastaviť, napríklad v parku, na zopár minút, nechať uplynulý deň odísť a sústrediť sa na prichádzajúci večer. Choďte domov ako na miesto, kde sa môžete skutočne zotaviť.